sâmbătă, 2 martie 2013

Fiori de primăvară. Simbolul mărțișorului



Lumină, raze călduțe, multitudine de flori la fiecare colț de stradă, colorit inedit, standuri pline de accesorii împletite cu șnururi alb-roșiatice, zâmbete, energie. Toate se împletesc și răspândesc mireasma începutului de primăvară. E momentul în care toți omuleții amorțiți se trezesc la viață, natura reînvie, iar soarele renunță la jobul part-time. Fiorii plăcuți de primăvară sunt, de fapt, fiorii unui nou început, fiorii speranței și ai revigorării.

S-ar putea crede că este chiar începutul unei alte etape, deoarece, în spațiul românesc, până în secolul al XVIII-lea, prima zi a lunii Mărțișorului era considerată începutul unui nou an.

Dăruirea mărțișorului este o tradiție întâlnită numai în spațiul carpatic și la anumite populații de la hotarele țării, fiind o moștenire de la strămoși.  Element unic, pur românesc, mărțișorul a fost, la origini, un dar magic ce simboliza împletirea iernii cu vara, a întunericului cu lumina, a binelui cu răul, a vieții cu moartea. Acesta se dăruia copiilor, fetelor și ființelor fragile pentru a le proteja de primejdii sau boli. Mai târziu firul împletit a fost îmbogățit cu un ban de aur. Apoi, de-a lungul timpului, talismanul a devenit o bijuterie, un accesoriu strălucitor aducător de noroc. De remarcat este faptul că indiferent din ce material este confecționat mărțișorul, acesta este primit cu mult drag, valoarea lui simbolică  fiind mai presus de calitate.

Se spune că firele mărțișorului ar fi  fost împletite și toarse de Baba Dochia, zeița agrară și lunară, în timp ce urca turma la munte, iar șnurul mărțișorului sugerează îmbinarea a două elemente ce pun în mișcare materia, schimbul de forțe vitale care stau la baza ciclului naturii, împletirea femininului cu masculinul. Astfel, simbol al sacrificiului, culoarea roșie era atribuită femeii, iar culoarea albă era specifică înțelepciunii bărbatului. Principiul purificării vieții și înțelepciunii avea ca fundament armonia celor două fire de cânepă, mătase sau lână.

Deși, în prezent, oamenii nu mai cred în aceste legende, mărțișorul continuă să fie dăruit în prag de primăvară pentru a aduce noroc și pentru a transmite gânduri bune, crâmpeie de dragoste și zâmbete.



  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu